„PLUMB”, De George Bacovia


 

Dormeau adânc sicriele de plumb,
Si flori de plumb si funerar vestmint —
Stam singur în cavou… si era vint…
Si scirtiiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput să-l strig —
Stam singur lângă mort… si era frig…
Si-i atirnau aripile de plumb.

 

Prezentarea generala a curentului
Simbolismul este un curent literar aparut in Franta la sfarsitul secolului al XIX-leaca o reactie impotriva romantismului. Are ca elemente de baza sugestia (realizata prin corespondenta si simbol), teme precum singuratatea, angoasa, deprimarea sau melancolia si motivepredominante ca metalele rare, culorile, orasul, ploaia sau instrumentele muzicale.

 

Introducere opera
Poezia simbolista „Plumb”, publicata de George Bacovia in 1916 in volumul sau de debut nu are ca tema creatia, dar poate fi considerata arta poetica deoarece cuprinde toate temele, motivele si modalitatile artistice definitorii pentru intreg universul liric al poetului.

 

Tema si motive literare
Tema poeziei este singuratatea, textul descriind imposibilitatea eului liric de a evada dintr-un univers lipsit de afectivitate si de orice forma de comunicare. Tema este sustinuta prin motive specifice simbolismului:
          motivul metalelor rare
          motivul mortii
          motivul frigului
          motivul disperarii
          motivul zborului frant

 

Tipul de lirism
Lirismul subiectiv este redat la nivelul expresiei, prin marcile subiectivitatii: persoana I a verbelor („am inceput” Stam”), pers I a adj posesiv („(amorul) meu”).

 

Explicarea titlului
Titlul poeziei este simbolul „plumb”, care sugereaza apasarea, angoasa, greutatea sufocanta, cenusiul existential, universul monoton, inchiderea definitiva a spatiului existential, fara solutii de iesire.

 

Comentarea secventelor lirice
Poezia are doua secvente lirice, corespunzand celor doua catrene:
          strofa I corespunde spatiului exterior in care se stabileste o corespondenta intre sentimentele eului liric si natura
          strofa II este dedicata exprimarii nemijlocite a starii eului liric
Strofa initiala cuprinde o serie de teme care alcatuiesc un camp semantic al ideii de moarte („cavou”, „funerar”, „mormant”); nu este insa vorba despre o moarte fizica ci despre una spirituala, eul liric simtindu-se atat insingurat incat ii prezinta pe cei din jur ca pe niste fiinte devitalizate. Bacovia foloseste sinestezii specific simbolistepentru a contura o atmosfera sumbra atat prin imagini auditive (verbul onomatopeic „Scartaiau”), cat si prin imagini tactile („era vant”).
Dedicata prezentarii interioritatii eului liric, cea de-a doua strofa debuteaza prin metafora „dormea intors amorul meu de plumb”, care sugereaza imposibilitatea salvarii sufletului prin iubire. Spre deosebire de primul catren, accentul se pune aici pe disperarea eului liric, care invoca ajutorul din partea semenilor sai („si-am inceput sa strig”). Versul final este o metafora a zborului frant, aripile de plumb sugerand imposibilitatea evadarii din acest univers in care eul liric de simte insingurat.

 

Caracteristici ale limbajului poetic
Caracteristicile limbajului poetic din acest text sunt expresivitatea si sugestia.

 

Analiza pe niveluri de interpretare
La nivel fonetic si prozodic se remarca, in primul rand, folosirea rimei incrucisate in cele doua catrene, ritmul fiind iambic, iar masura de zece silabe. In plus sonoritatea cuvantului din titlu reflecta ideea de claustrare.
In ceea ce priveste nivelul morfosintactic, se remarca folosirea verbelor la modul indicativ, care exprima ideea de continuitate, de stare permanenta. O caracteristica a simbolismului este prezenta paralelismului sintactic, cele doua strofe avand aceeasi structura gramaticala.
Nivelul ortografic si de punctuatie respecta o trasatura simbolista numita fragmentarism. Rolul fragmentarismului este de a sugera dificultatea exprimarii unor stari compuse.
Nivelul stilistico-textual se remarca, in primul rand, prin folosirea unor metafore (versuri 5-8), dar si a laitmotivului „plumb”.

 

Concluzie
In concluzie, opera literara „Plumb”, de George Bacovia este reprezentativa pentru curentul simbolist intrucat:
  • se foloseste procedeul corespondentei intre natura si sentimente,
  • apare simbolul literar „plumb”, deoarece tema este o stare sufleteasca,
  • folosirea paralelismului sintactic si a
  • laitmotivului si fragmentarismului.

4 thoughts on “„PLUMB”, De George Bacovia

Leave a comment