„ALEXANDRU LAPUSNEANUL”,de Costache Negruzzi (caracterizare)


In constructia protagonistului Negruzzi utilizeaza un procedeu specific esteticii romantice: tehnica basoreliefului.

Personajele secundare si episodice din nuvela nu sunt bine construite ci au exclusiv rolul de a scoate mai bine in evidenta treasaturile lui Lapusneanul. De exemplu, doamna Ruxanda este construita pe baza antitezei angelic-demonic, bunatatea si delicatetea ei facand sa para mai pregnanta rautatea si cruzimea sotului.

Din punct de vedere tipologic, Alexandru Lapusneanul se incadreaza in tipul romantic al tiranului; el este un erou de exceptie care are o ascensiune spectaculoasa si o cadere pe masura, asemenea tuturor personajelor romantice.

Exista insa si o dimensiune realista in costructia protsgonistului:Lapusneanul este bine individualizar, avand deopotriva calitati si defecte, asemeni oamenilor obisnuiti.

Caracterizarea directa a personajului se realizeaza prin intermediul personajelor-reflector. De exemplu, mitropolitul il numeste „crud si ticalos”, iar in scena finala Spancioc si Stroici afirma: învață a muri tu care știai numai a omorî. Exista doar doua pasaje de caracterizare directa facuta de narator, in scena de la mitropolie.

Caracterizarea indirecta se realizeaza prin faptele protagonistului. De-a lungul domniei, Lapusneanul ucide boierii care i se impotrivesc. Face din razbunarea pe Motoc un scop in sine si pune interesele proprii deasupra alor tarii. Isi trateaza sotia cu cruzime si cu superioritate si doreste sa isi omoare propriul fiu.

Asadar, din caracterizarea directa reiese ca Lapusneanul este un om crud si un ucigas. De asemenea, aceste trasaturi sunt subliniate si de caracterizarea indirecta, facand din domnitor un tiran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s