„PLUMB”, De George Bacovia


Dormeau adânc sicriele de plumb,
Si flori de plumb si funerar vestmint —
Stam singur în cavou… si era vint…
Si scirtiiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput să-l strig —
Stam singur lângă mort… si era frig…
Si-i atirnau aripile de plumb.

Prezentarea generala a curentului

Simbolismul este un curent literar aparut in Franta la sfarsitul secolului al XIX-leaca o reactie impotriva romantismului. Are ca elemente de baza sugestia (realizata prin corespondenta si simbol), teme precum singuratatea, angoasa, deprimarea sau melancolia si motivepredominante ca metalele rare, culorile, orasul, ploaia sau instrumentele muzicale.

Introducere opera

Poezia simbolista „Plumb”, publicata de George Bacovia in 1919 in volumul sau de debut nu are ca tema creatia, dar poate fi considerata arta poetica deoarece cuprinde toate temele, motivele si modalitatile artistice definitorii pentru intreg universul liric al poetului.

Tema si motive literare

Tema poeziei este singuratatea, textul descriind imposibilitatea eului liric de a evada dintr-un univers lipsit de afectivitate si de orice forma de comunicare. Tema este sustinuta prin motive specifice simbolismului:

          motivul metalelor rare

          motivul mortii

          motivul frigului

          motivul disperarii

          motivul zborului frant

Tipul de lirism

Lirismul subiectiv este redat la nivelul expresiei, prin marcile subiectivitatii: persoana I a verbelor („am inceput” Stam”), pers I a adj posesiv („(amorul) meu”).

Explicarea titlului

Titlul poeziei este simbolul „plumb”, care sugereaza apasarea, angoasa, greutatea sufocanta, cenusiul existential, universul monoton, inchiderea definitiva a spatiului existential, fara solutii de iesire.

Comentarea secventelor lirice

Poezia are doua secvente lirice, corespunzand celor doua catrene:

          strofa I corespunde spatiului exterior in care se stabileste o corespondenta intre sentimentele eului liric si natura

          strofa II este dedicata exprimarii nemijlocite a starii eului liric

Strofa initiala cuprinde o serie de teme care alcatuiesc un camp semantic al ideii de moarte („cavou”, „funerar”, „mormant”); nu este insa vorba despre o moarte fizica ci despre una spirituala, eul liric simtindu-se atat insingurat incat ii prezinta pe cei din jur ca pe niste fiinte devitalizate. Bacovia foloseste sinestezii specific simbolistepentru a contura o atmosfera sumbra atat prin imagini auditive (verbul onomatopeic „Scartaiau”), cat si prin imagini tactile („era vant”).

Dedicata prezentarii interioritatii eului liric, cea de-a doua strofa debuteaza prin metafora„dormea intors amorul meu de plumb”, care sugereaza imposibilitatea salvarii sufletului prin iubire. Spre deosebire de primul catren, accentul se pune aici pe disperarea eului liric, care invoca ajutorul din partea semenilor sai („si-am inceput sa strig”). Versul final este o metafora a zborului frant, aripile de plumb sugerand imposibilitatea evadarii din acest univers in care eul liric de simte insingurat.

Caracteristici ale limbajului poetic

Caracteristicile limbajului poetic din acest text sunt expresivitatea si sugestia.

Analiza pe niveluri de interpretare

La nivel fonetic si prozodic se remarca, in primul rand, folosirea rimei incrucisate in cele doua catrene, ritmul fiind iambic, iar masura de zece silabe. In plus sonoritatea cuvantului din titlu reflecta ideea de claustrare.

In ceea ce priveste nivelul morfosintactic, se remarca folosirea verbelor la modul indicativ, care exprima ideea de continuitate, de stare permanenta. O caracteristica a simbolismului este prezenta paralelismului sintactic, cele doua strofe avand aceeasi structura gramaticala.

Nivelul ortografic si de punctuatie respecta o trasatura simbolista numita fragmentarism. Rolul fragmentarismului este de a sugera dificultatea exprimarii unor stari compuse.

Nivelul stilistico-textual se remarca, in primul rand, prin folosirea unor metafore (versuri 5-8), dar si a laitmotivului „plumb”.

Concluzie

In concluzie, opera literara „Plumb”, de George Bacovia este reprezentativa pentru curentul simbolist intrucat:

– se foloseste procedeul corespondentei intre natura si sentimente,

– apare simbolul literar „plumb”, deoarece tema este o stare sufleteasca,

– folosirea paralelismului sintactic si a

– laitmotivului si fragmentarismului.

2 thoughts on “„PLUMB”, De George Bacovia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s